TAGI:

Uprzejmie informujemy, że od dnia 7 października 2023 r. Szpital Powiatowy w Chrzanowie przystąpił do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalach" wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

08.05.2025 Piątek

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 dorośli

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 ciąża i laktacja

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 dzieci

Dieta podstawowa
Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Kasza manna na mleku 350 ml (GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka dębowa drobiowa, kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Serek twarogowy termizowany śmietankowy 20 g (MLE)
Rukola 10 g
Pomidor 70 g
 
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka dębowa drobiowa, kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Jajko gotowane 2 szt (JAJ)
Rukola 10 g
Pomidor 70 g

II śniadanie:
 kefir 2 % tł. 200 g (MLE)

 250508SP  250508SC
Zupa krem z zielonych warzyw + 350 ml  (SOJ, SEL,)
Grzanki żytnie 30 g (GLU ŻYT)
Sos boloński z wieprzowiną dieta + 150 g (SEL)
Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)
Bukiet warzyw gotowanych + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Zupa krem z zielonych warzyw + 350 ml  (SOJ, SEL,)
Grzanki żytnie 30 g (GLU ŻYT)
Sos boloński z wieprzowiną dieta + 150 g (SEL)
Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)
Bukiet warzyw gotowanych + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 250508OPC  250508OPC

07.05.2025 Środa

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 dorośli

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 ciąża i laktacja

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 dzieci

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250ml
Owsianka budyniowa z bananem i jabłkiem z posypką chia 200 g (MLE, GLU OW,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka nie ze wsi-szynka wp.wędz.parz. 20 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, SEL, GOR, SEZ, )
Sałata lodowa 20 g
Twarożek różany + 70 g ( MLE,)
Pomidor 60 g
 
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Sałata lodowa 20 g
Szynka nie ze wsi-szynka wp.wędz.parz. 20 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, SEL, GOR, SEZ, )
Twarożek różany + 70 g ( MLE,)
Pomidor 60 g

II śniadanie:
Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,)
 250507SP  250507SC
Kapuśniak z kapusty kiszonej + 350 g ( GLU PSZ, SOJ, SEL,)
Zrazik drobiowy z kurczaka pieczony + 120 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Sos pieczarkowy + 100 g ( MLE,)
Kasza bulgur 200 g (GLU PSZ,)
Surówka z marchwi z olejem b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Kapuśniak z kapusty kiszonej + 350 g ( GLU PSZ, SOJ, SEL,)
Zrazik drobiowy z kurczaka pieczony + 120 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Sos pieczarkowy + 100 g ( MLE,)
Kasza bulgur 200 g (GLU PSZ,)
Surówka z marchwi z olejem b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
 250507OPC  250507OPC

06.05.2025 Wtorek

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 dorośli

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 ciąża i laktacja

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 dzieci

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250ml
Płatki jęczmienna na mleku 350 ml (MLE, GLU JĘCZ)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 50 g (MLE)
Jajko w sosie tatarskim + 200 g (JAJ, MLE, GOR)
Pomidor 70 g
Roszponka 10 g
 
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 50 g (MLE)
Jajko w sosie jogurtowo - pietruszkowym + 200 g (JAJ, MLE)
Pomidor 70 g
Roszponka 10 g

II śniadanie: serek homogenizowany naturalny 150 g 1 szt (MLE)

 250506SP  250506SC
Zupa jarzynowa z zacierką + 350 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Bitka wieprzowa z szynki pieczona + 100 g (
Sos cygański + 100 g
Kopytka ziemniaczane bez tłuszczu + 200 g (GLU PSZ, JAJ)
Surówka z kapusty białej i czerwonej + 200 g (JAJ, GOR)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 m
 
Zupa jarzynowa z zacierką + 350 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Bitka wieprzowa z szynki pieczona + 100 g (
Sos cygański + 100 g
Kopytka ziemniaczane bez tłuszczu + 200 g (GLU PSZ, JAJ)
Surówka z kapusty białej i czerwonej + 200 g (JAJ, GOR)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 m
 250506OPC  250506OPC

05.05.2025 Poniedziałek

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 dorośli

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 ciąża i laktacja

Jadłospis 28.04.2025 - 11.05.2025 dzieci

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Kasza kukurydziana na mleku 350 ml (MLE)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Serek twarogowy homogenizowany 40 g (MLE)
Miód (25 g) 2 szt
Sałatka owocowa + 100 g
 
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, wędzona 50 g
(GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, SO2)
Serek twarogowy homogenizowany 40 g (MLE)
Sałata zielona 20 g
Pomidor 60 g

II śniadanie: jogurt naturalny 150 g (MLE)

 250505SP  250505SC
Barszcz czerwony z ziemniakami + 350 g (SOJ, MLE, SEL,)
Kokosowy dhal z czerwoną soczewicą + 150 g (MLE, GOR)
Ryż brązowy 200 g ( GLU PSZ,)
Melon 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Barszcz czerwony z ziemniakami + 350 g (SOJ, MLE, SEL,)
Kokosowy dhal z czerwoną soczewicą + 150 g (MLE, GOR)
Ryż brązowy 200 g ( GLU PSZ,)
Melon 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
 250505OPC  250505OPC