TAGI:

Uprzejmie informujemy, że od dnia 7 października 2023 r. Szpital Powiatowy w Chrzanowie przystąpił do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalach" wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

01.04.2025 Wtorek

Jadłospis 17.03.2025 - 30.03.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml
Kasza kukurydziana na mleku 350 ml ( MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 50 g ( MLE,)
Zielona pasta jajeczna + 60 g ( JAJ, MLE,)
Pomidor 70 g
Rukola 10 g
 
Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 50 g ( MLE,)
Pomidor 70 g
Zielona pasta jajeczna + 60 g ( JAJ, MLE,)
Rukola 10 g

II śniadanie: jogurt naturalny 150 g (MLE,)
 250401SP  250401SC
Zupa pieczarkowa z ziemniakami + 350 ml ( SOJ, MLE, SEL,)
Kluski śląskie + 200 g ( JAJ,)
Roladka wieprzowa z warzywami, pieczona + 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEL,)
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Sos pieczeniowy + 100 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE,)
 
Zupa pieczarkowa z ziemniakami + 350 ml ( SOJ, MLE, SEL,)
Kluski śląskie + 200 g ( JAJ,)
Roladka wieprzowa z warzywami, pieczona + 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEL,)
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Sos pieczeniowy + 100 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE,)
 250401OPC  250401OPC

31.03.2025 Poniedziałek

Jadłospis 17.03.2025 - 30.03.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata czarna granulowana z/c 250 ml
Płatki jęczmienne na mleku 350 ml ( MLE, GLU JĘCZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 40 g
(SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,)
Pasta twarogowa marchewkowo-selerowa + 60 g (MLE, SEL,)
Pomidor 50 g
 
Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Chleb Graham 120 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 40 g
(SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,)
Pomidor 50 g
Pasta twarogowa marchewkowo-selerowa + 60 g (MLE, SEL,)

II śniadanie:
 Budyń o smaku waniliowym b/c 150 ml ( MLE,)

 250331SP  250331SC
Zupa brokułowa z ryżem + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Gulasz warzywny z tofu (dieta) + 150 g ( SOJ, SEL,)
Ziemniaki 200 g
Surówka z marchwi i jabłka b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Zupa brokułowa z ryżem + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Gulasz warzywny z tofu (dieta) + 150 g ( SOJ, SEL,)
Ziemniaki 200 g
Surówka z marchwi i jabłka b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 250305OC  250305OC

 

28.03.2025 Piątek

Jadłospis 17.03.2025 - 30.03.20252`2`3

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata czarna granulowana z/c 250 ml
Zacierka na mleku 350 ml (GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Serek twarogowy homogenizowany + 60 g ( MLE,)
Pomarańcza 1 szt. 1 szt
Dżem 25 g
 
Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Chleb Graham 120 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Serek twarogowy homogenizowany + 60 g ( MLE,)
Hummus 20 g (SEZ,)
Sałata zielona 30 g

II śniadanie: 
Pomarańcza 1 szt. 1 szt

 250328SP  250328SC
Zupa kalafiorowa z ryżem + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 250 g
Morszczuk smażony  100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Zupa kalafiorowa z ryżem + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 250 g
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 100 g (RYB,)
Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
 250328OP  250328OC

27.03.2025 Czwartek

Jadłospis 17.03.2025 - 30.03.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata czarna granulowana z/c 250 ml
Kasza kukurydziana na mleku 350 ml ( MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 40 g
(SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,)
Pomidor 50 g
Ser żółty 20 g (MLE,)
Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Chleb Graham 120 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 40 g
(SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,)
Pomidor 50 g
Ser żółty 20 g (MLE,)

II śniadanie: 
Kefir 2% tł 200 ml (MLE,)

 250327SP 250327SC
Barszcz czerwony z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,)
Sos boloński z wieprzowiną + 150 g ( SEL,)
Brokuł gotowany + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Barszcz czerwony z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,)
Sos boloński z wieprzowiną (dieta) + 150 g ( SEL,)
Brokuł gotowany + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
 250327OPC 250327OPC

26.03.2025 Środa

Jadłospis 17.03.2025 - 30.03.2025

Dieta podstawowa   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Herbata czarna granulowana z/c 250 ml
Ryż na mleku 350 ml (MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Serek a'la homogenizowany o smaku waniliowym +60 g (MLE,)
Jabłko 1 szt 1 szt
Hummus paprykowy + 30 g ( SEZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Chleb Graham 120 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g (MLE,)
Twarożek domowy waniliowy + 60 g
(
MLE, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEZ,)
Hummus paprykowy + 30 g ( SEZ,)
Pomidor 50 g

II śniadanie:  Maślanka 200 ml (MLE,)

 250326SP 250326SC
Zupa krem z białych warzyw + 350 ml ( SOJ, SEL,)
Kotlet z kurczaka ze szpinakiem w płatkach kukurydzianych + 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 250 g
Ogórek kiszony z cebulką + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Grzanki żytnie + 20 g (GLU ŻYT,)
Zupa krem z białych warzyw + 350 ml ( SOJ, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 250 g
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami + 100 g
Sos ziołowy (dieta) + 100 g ( SEL,)
Ogórek kiszony z cebulką + 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Grzanki żytnie + 20 g (GLU ŻYT,)
 250326OP 250326OC